Bondens dag

I dag skal jeg rett og slett si noe om noe helt annet enn hest. I dag skal jeg ta for meg landbruk og mat og verden vi lever i og den biten som omhandler min hjertesak utenom hest.

Jeg skal først og fremst innrømme at jeg ikke har satt meg veldig mye inn i landbrukspolitikken eller det som omhandler det, men jeg har delvis vokst opp på småbruk som min lillebror i dag drifter og forsøker å få til å vokse og jeg har endt opp som miss bondefru, da min samboer også er bonde…

Så selv om jeg alt i alt ikke bruker veldig mye tid på å sette meg inn i det «dokumenterte og omtalte», så vet jeg etterhvert litt om det praktiske.

En ting som er sikkert og visst som gjør at det norske landbruk blir en hjertesak for meg er at mennesker er HELT AVHENGIG av mat for å kunne leve… Jeg vil spise norsk mat, for da kan jeg hvertfall sikre meg at dyrene forhåpentligvis har hatt det greit (eller?) og jeg kan sikre meg at maten forhåpentligvis ikke er tuklet for mye med…

En annen ting som er sikkert og visst er at jeg forstår faktisk ikke hvorfor mange bønder orker å forsøke å jobbe for gårdene sine, på noen måter er man kanskje til en viss grad tvunget da man kommer til de stedene som har bo og driveplikt, men slik jeg har fått erfare det og ser det frem til nå har man minimal sjangse for å tjene særlig på å være bonde og en hel del av norske bønder vil jeg tro har en deltidsjobb eller heltidsjobb ved siden av gårdslivet sitt…

Det siste jeg hørte i media var under landbruksoppgjøret som ble gjort for litt siden. Her vet jeg det var mange bønder som var skuffet, fordi det i år skal gis mindre til bøndene. På radio hørte jeg at politikken for det var at grunnen til det er at man ønsker å automatisere landbruket slik at bonden slipper å jobbe så mye å derfor lettere kan ha en jobb ved siden av… ER VIRKELIG DET RETTE VEIEN Å GÅ!?

Å være bonde som passer godt på dyra sine på ett passe stort bruk som kan passe til en-2 personer blir det en heldagsjobb uansett hvordan man vrir og vender på det, ofte er det tilfelle på mindre bruk også. Jeg føler det har å si med at du skal dekke inn en hel del, dyra skal ha det topp, mat til dyra skal høstes, de skal ha det rent, de skal ha orden, man bør være snekker, elektriker, rørlegger og mekaniker og om man ikke er det og skal leie inn alt dette bør man være lottomillionær kanskje for å kunne drive hobbyen sin. Alt i alt, laaange dager.

Uvitne personer føler jeg ofte fatter at bøndene sutrer fordi de tjener dårlig og har lange dager… Alle kan takle det tenker jeg, men det som blir lite omtalt er alt det rundt det… For slik landbruket er blitt så bestemmes det meste av staten. Man har lite muligheter for utvikling og prisene på det man trenger for utvikling samsvarer ikke med det man kan greie å tjene som bonde, hvorfor skal man orke å gi alt for en slik bedrift? En bedrift som aldri er ment for å kunne gjøre suksess? Fordi staten har gjort seg en mening om hvor mye melk min samboer kan produsere per år slår vi ut en hel del melk som vi uansett ikke vil få betalt for. Hvorfor? Fordi hvis vi skulle investert i mer «løyve» til å levere ville det tatt korteste fall 4 år før man sluttet å gå i minus på det.

Alle businesser er tøffe, og man går ofte i minus en tid når man skal investere i noe, men som bonde er det røde tall hele tiden omtrent uansett hvordan man vrir og vender på det. Bygge koster, løyve koster, utstyret som kreves i dag koster, hjelpen man kan få underveis koster, og det koster så mye at det ikke samsvarer med inntekten til gårdsbedriften.

En annen utfordring er mange av kravene. Krav jeg på de aller fleste måter er meget enig i både for dyrenes skyld og hygienens skyld, men som ikke samsvarer med tiden man har som bonde til å komme seg igjennom, og man igjen ikke har nok inntekt til å ha en godt ansatt som vil hjelpe seg.

Det neste er at alt skal være så stort! Flott! Automatisk og maskindrevet… Det er også dyrt, men i mange tilfeller syns jeg det blir dårlig dyrehold! Har man 200 dyr, hvordan skal man da vite at alle har det bra når maskina gjør alt. Uansett hvordan man vrir og vender på det tror ikke jeg det finnes automatisert landbruk enda som får med seg om dyra har vondt i føttene, er skitne, «blir mobbet av flokken», mm. Jeg sier ikke dette for å rosagjøre ting, men jeg vil støtte Norsk landbruk slik det har vært i den skalaen at de ikke blir så stort at det blir industri! Nettopp fordi da kan man passe bedre på dyra sine!

Man kan jo ta USA som ett eksempel. Ikke at vi kan bli i den skalaen uansett grunnet landskapet og arealet vårt, men jeg vil ABSOLUTT IKKE støtte en industri som er slik. (Her er ett eksempel, men obs, sterk film! https://vimeo.com/340292407?fbclid=IwAR3Prn4xXTQz8UoMVNFtk1lRDDOL_TyLsskvC1U8OPyQhaP6uBdqkVSMRP4 ) Det blir slik det blir om alt skal være stort!

Hjemme på gården har vi 17 melkekuer. I tillegg blir det selvfølgelig noen ungdyr som blir til etterhvert også, men poenget er at dette antallet krever full innsats fra en person en hel arbeidsdag og litt til, pluss at det finnes noen arbeidsoppgaver som man rett og slett må være fler på for at det skal lykkes. Da er det synd at det eneste som driver bonden er at man må greie å bli stor nok slik at man kanskje kan gjøre det til ett levebrød etterhvert! Det er jo bedre om man kunne nyttet kvaliteten av de dyrene man har og hatt ett topp opplegg på det som gammaglimt det sunneste og beste dyreholdet man kunne få til og at det var en passe mengde dyr som man kunne gitt det beste stellet!

Så lenge politikken og forbrukerene og bøndene ikke står opp for seg eller får opp øynene vil nok den skumle utviklingen fortsette! Jeg håper på alle måter det snart kan skje en endring!

Bøndene er de som bygde landet vårt på så mange måter, og kjempet for en levedyktig arbeid, og vi er i ferd med å ødlegge verdien pga teknologi og mangel på å kjenne på at man ikke har alt og at det er krise om maten ikke kommer på bordet. Skulle det bli den værste krisen her i verden vil jeg tro at uansett hva slags papirer og avtaler man har på import vil jo alle redde seg selv først om man skal dra den helt ut!

https://youtu.be/nFlqL31P9ms (verdt å se!)

Mye er nå satt på spissen, men veldig mye av dette her er realitet! Come on Norge, få opp øynene for verdien vi har av det norske landbruk! Verdien av vakre små bruk mellom fjorder og fjell, verdien av vakkert landskap som blir holdt åpent av beitedyr og dyrkamark, verdien av stølene med dyr som koser seg på sommeren, verdien med frisk og sunn mat på bordet som du vet at du kan putte i kroppen uten bekymring! Det burde være mulig å holde det slik, og det burde være mulig å gjøre de små verdiene bedre i stedefor å måtte tenke industri og størst først!

Jeg heier på det lille landbruket, god dyrevelferd, norsk fantastisk mat og vakkert landskap!

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *