Mitt mål om å kunne satse på ridningen

Jeg har ett mål og det er å satse på ridningen. Det er min største drøm her i livet.

Jeg kunne ridd døgnet rundt hadde det vært mulig. Den følelsen man har når man sitter på hesteryggen er fantastisk – det finnes ikke noe bedre.

De momentene der man endelig får en hest til å gjøre sitt første bytte, sine første kontrasteg, overgangene på plass eller hva det nå enn skulle være, gir en helt fantastisk følelse. Slik er det sikkert i sprang også når man begynner å hoppe høyere, eller får hesten til å gå en god runde eller kjøring, når man gjør ett godt presisjonsarbeid, får en god maraton runde eller det samme som i dressurridningen når det kommer til dressuren.

Jeg har jo valgt dressuren akkurat pga dette. Alle disse små momentene som man har litt av hele tiden, som kan gi tidenes rus om man faktisk er bevisst å tar vare på dem og bryr seg om dem. Det finnes sikkert de som ikke tenker på disse momentene og da kan jeg forstå at man kanskje syns dressur blir kjedelig eller poengløst. MEN forsøk å tenk på ett moment ila en dressurøkt man har som ble bra og kjenn på følelsen!

Som nevnt, så ønsker jo jeg å satse på ridningen! Det er knallhardt, og det er i alle fall knallhardt når man jobber seg opp fra null. Ikke har jeg noe særlig hestekrets i familie og med de nære rundt meg, ikke hatt noe særlig tilgang på gode hester, og alltid stått for det økonomiske i min hestekarriere selv. Disse tingene gjør at det blir veldig tøft, men man blir også en fighter, målrettet person, og man blir veldig opptatt av å tenke smart.

Jeg er en perfeksjonist, og jeg gir meg ikke på mål før jeg når dem. Noen ganger kan selvfølgelig målene ta lenger tid fordi det er tungt og vanskelig å nå målene, men jeg forsøker alltid og de blir nådd til slutt.

Slik tenker jeg med mitt drømmemål om å satse på ridningen også. JEG SKAL IKKE GI MEG!

I det siste har jeg tenkt litt på hva som skal til for å kunne satse på ridningen. Og det er dette jeg tenker jeg vil dele med andre!

Så hva innebærer det å satse på ridningen? Jeg har gjort meg opp noen meninger som jeg syns er viktig å tenke på.

For det første må man faktisk tenke over, hva er det egentlig det innebærer å satse på ridningen? Det bør man tenke nøye over mener jeg! For man må være klar over hvor mye jobb det er, hvor lite sjangs det kanskje er for å lykkes og ikke minst, man må synes veien er gøy selv om den er tung!

Hva kreves når man skal satse på ridningen? Har man det som skal til?

Hva vil man? Hva slags mål?

Hva slags «redskaper» har man rundt seg?

For å satse på ridningen er det hvertfall noen ting som er helt sikkert: man må sette av nok tid, man må ha nok hestematerial og man må tenke på økonomien.

Jeg tenker det kan være lurt og lage seg en liste her på hva man trenger, hva man har, hvordan man kan løse de diverse utfordringene som kan komme underveis eller som man alle rede har, og hvordan man skal løse det økonomisk.

Hva slags team har man rundt seg?

Dette spørsmålet er knallviltig! Har man ikke rette teamet rundt seg blir alt veldig tøft! Man må ha folk som heier på seg og som «løfter deg opp» og ikke trekker deg ned. Man må ha folk rundt seg som har troen på deg! En ekstra bra team-mate er topp og kunne ha på laget, en team-mate som er en suveren støttespiller!

Samtidig må man sørge for at man har folk rundt seg som har kunnskap som man kanskje ikke selv er så god på: hovslager, vetrinær, terapeuter (her finnes det utallige varianter), EN GOD TRENER, og kanskje også andre som er god på ting man ikke selv er god på, dette må man jo tenke over selv.

EN GOD TRENER skriver jeg med store bokstaver fordi det har SÅ MYE Å SI, og noen ganger kan det kanskje være vanskelig å finne!! Man må ha en støttende trener, en engasjert trener, en som forstår målene dine dersom man skal lykkes. Det må også være en trener som greier å være tøff nok til å rette på de tingene man faktisk må ta skikkelig tak i, og en trener må også kunne litt om alt, slik at man kan få god hjelp! Jeg sier ikke at det er treners ansvar at alt er i orden med en satsende ekvipasje, for det er ekvipasjen selv sitt ansvar, men man må kunne veilede godt om forskjellig i tillegg til treningen!

Hestematerialet sitt må man også tenke på, hva slags kapasitet har det? Holder det hele veien? Har det sykdommer/gamle skader eller diverse som må taes hensyn til? Har man flere hester dersom den ene skulle bli syk? Alder? Utdanningsnivå?

Talent VS hardt arbeid blir neste punkt. Det er en fordel dersom man har litt talent for da kan jo hele opplegget være litt enklere, men jeg personlig tror man kan jobbe og trene seg til det meste om man virkelig vil og ikke har noen fysiske utfordringer som gjør at det faktisk ikke går. Det er dumt å støtte seg for mye på at man har talent, også plutselig har man ikke trent godt nok og blir stående på stede hvil eller det går ikke som planlagt fordi man beskyttet seg med at man hadde talent.

Jeg tror også det er viktig å passe på at man er produktiv, kreativ og nyskjærrig, for dette vil øke motivasjonen til å jobbe på og være åpen for ny lærdom.

Man bør også være såpass reflektert, strukturert og realistisk at man greier og sette seg gode mål. Mål bør alltid deles inn i delemål og målene bør være motiverende, engasjerende og oppnåelige. MEN, man bør også være flink til å tenke at om man ikke greier ett mål er det ingen skam og justere det og heller sette opp igjen målet når man har fått andre ting på plass først.

Vær litt mer nørd hjemme også! Tenk når du rir at man skal gjøre ting skikkelig og ikke halvveis, ha kvalitet i det man gjør. Husk også å sette pris på det du har og det du gjør og ikke minst det hesten/hestene gjør for deg!

Jeg tror man kan komme langt om man er nøye på kvaliteten av de hestene man har, og rir med kvalitet og riktig tankegang, enn om du rir 15 hester per dag uten mål og mening.

Utenom hestene tenker jeg at det er viktig og omgås med flinke mennesker og delta på ting som du kan «vise deg litt frem på». Da blir man plutselig en del av ett miljø.

OG IGJEN- husk at det er en dyr sport, det er og en god grunn til å vise seg og være med på ting og være kreativ. Det er viktig å få med seg hva som skjer i hestesporten og kunne engasjere seg.

Tenk på å være i ett miljø hvor man har flere rundt seg, kanskje man kan byttelåne hester innimellom og hjelpe hverandre – det gir læring og kunnskap.

Jeg tenker at veien man går kanskje ikke er så nøye, men gir du – så får du!

Det er mye nedgang og det må man greie å jobbe seg gjennom, og man må greie å jobbe og trene på de tingene man trenger jobbe med og trene på, slik at man ikke surrer med de tingene som faktisk er bra og aldri utvikler seg på det som er mer utfordrende.

Så alt i alt:

• nørd deg ned

• bli god på det som må være kvalitet på

• søk deg mot flinke mennesker

• vær med i ett sosialt miljø og hjelp hverandre

«If IT can be dreamed, IT can be done» sto det i stallen til en veldig flink trener jeg red for for en stund siden, og jaggu er det sant om man er villig til å jobbe for det!

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *